Skogssork
Myodes glareorus
Vet du vilket som är Finlands vanligaste däggdjur? Svaret är skogssork. Den finns i hela Finland förutom norra Lappland. Det uppskattas att det finns cirka 300 miljoner individer här i landet! Skogssorken trivs vanligen i skogar, skogsbryn, intill kärr och i avverkningsområden samt i trädgårdar. Tät undervegetation är ett måste i alla habitat. Om vintrarna kan skogssork också påträffas i byggnader, till exempel inne i uthus och på vindar. Skogssorkar är aktiva året om och alla tider på dygnet. Under sommaren är de mest aktiva i skymningen och gryningen. Skogssorken är vig och både hoppar och klättrar spänstigt. De kan klättra högt upp i träd. Skogssorken har längre svans än åkersorken, en annan vanlig sorkart i Finland. Dessutom har skogssorken rödbrun rygg medan åkersorkens är gråbrun.
Fortplantar sig snabbt
Skogssorkar fortplantar sig snabbt. De blir könsmogna redan vid 1–2 månaders ålder och kan få 2–4 kullar per år. I genomsnitt föds 3–9 ungar per kull. Ungarna blir självständiga när de är 3 veckor gamla. Skogssorkens parningstid sträcker sig vanligtvis från april till september–oktober. Perioden kan förlängas om det finns gott om mat eller vintern är mild.
Sorkcykler
Även om många ogärna har sork på gården, har varje art sin plats och uppgift. Om det inte fanns sorkar, skulle det antagligen inte finnas vesslor som jagade dem. Då skulle antalet ugglor och rävar, som ju använder vesslor som föda, vara betydligt mindre än i dag. Det skulle i sin tur påverka förekomsten av stora rovdjur. Sorkstammen varierar stort, vanligtvis i cykler om cirka fyra år. På ett toppår följer en krasch, och sedan börjar stammen småningom växa igen.