Lappuggla
Strix nebulosa
Lappugglan är den näst största ugglan i Finland, bara berguven är större. Så som namnet antyder häckar lappugglan främst i norra Finland, från Norra Österbotten till sydvästra Lappland samt i Kajanaland och Norra Karelen, men sporadiskt häckar de också i mellersta eller södra Finland. Under de bästa sorkåren häckar arten dessutom lite här och var i grandominerade barr- och blandskogar i Satakunta, de östra delarna av Tavastland och Södra Karelen. Lappugglan föredrar gamla skogar tämligen i naturtillstånd med gläntor, åkrar och kärr. Lappugglor uppskattar gamla hökbon, högstubbar eller ibland rentav gamla myrstackar på marken som boplats.
Även om lappugglan ser ut att vara en stor uggla, består dess föda enbart av smådäggdjur. Förekomsten av sork varierar stort från år till år. Under ett gott sorkår kan lappugglehonan föda upp en stor kull. Under ett dåligt sorkår däremot står honorna över häckningen och kan rentav svälta ihjäl.
Fjäderklädda ben
Lappugglans ben är, liksom fjällugglans, fjäderklädda. Huvudet är mycket stort och i ansiktet har de tunna, mörka ränder som omgärdar de gula ögonen. Lappugglan har ett värdigt utseende.
Dess fjäderdräkt är om vintrarna som ett värmeisolerande plagg. Tack vare sin utmärkta hörsel kan den lokalisera byten under snötäcket, och med hjälp av sin storlek kan den rentav bryta skaren och dra upp bytet genom snön.
Skydd
Lappugglan är fridlyst genom naturvårdslagen. Omkring 300–2 000 par uppskattas häcka i Finland.