Uutiset

Mitä Ähtäri Zoossa tapahtuu

Terva on vasemman puoleinen

Ähtäristä metsäpeura Ruotsiin

Lähes 2-vuotias Terva-niminen hirvas kuljetettiin maanantaina 13. maaliskuuta Ruotsiin Järvsöön kaupungin eläinpuistoon Järvzoohon. Järvzoo on Ähtäri Zoon tapaan erikoistunut pohjoismaisiin eläimiin. Ähtärin eläinpuiston intendentti Marko Haapakoski sekä eläinpuistosta jo eläkkeelle jäänyt entinen intendentti Mauno Seppäkoski lähtivät yhdessä kuljettamaan viikko sitten maanantaina Tervaa uuteen kotiinsa. Uhanalaisluokituksessa metsäpeura on tällä hetkellä silmällä pidettävä, ei varsinaisesti uhanalainen. Uhanalaisluokituksen muutosta huonompaan yritetään estää erilaisilla lajia vahvistavilla toimilla, joissa myös Ähtäri Zoo on merkittävä tekijä.

Terva rikastuttaa nyt uutta laumaa

Metsäpeuralla on EAZA:n tarhasuojelu eli EEP-ohjelma. EEP-lajeilla on oma lajikoordinaattori, joka pitää kantakirjaa ja tekee eläinten siirtosuositukset siten, että metsäpeuran tarhakannan geneettinen monimuotoisuus pysyisi mahdollisimman hyvänä. Terva on geneettisesti arvokas Ähtäri Zoossa kasvanut metsäpeura, jonka isä Kalle-Juhani on pyydetty luonnosta. Kalle-Juhani oli osa MetsäpeuraLIFE-hanketta ja lisääntyi ensin Lauhavuoren totutustarhassa ja sitten Ähtärin eläinpuistossa. Nyt sen jälkeläinen, Terva pääsee rikastuttamaan uuden laumansa geenipohjaa. Uudessa laumassa sitä odotteli 6 vaadinta.

MetsäpeuraLIFE-hanke

Ähtärin eläinpuisto on ollut alusta asti mukana vuonna 2016 aloitetussa MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka keskeisimpiä tavoitteita on ollut palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle.

Hankkeen aikana Ähtärissä syntyneet metsäpeurat ovat siirtyneet totutustarhaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2017. Kaikkiaan Ähtäristä on siirtynyt totutustarhoihin 13 metsäpeuraa. Lisäksi Ähtärin vaatimet ovat vasoneet totutustarhassa ja tuottaneet siellä 11 vasaa. Tavoitteena on ollut, että hankkeen loputtua sekä Lauhanvuoren että Seitsemisen kansallispuiston tuntumassa eläisi muutaman kymmenen yksilön kokoinen, kasvava metsäpeurakanta. Tämä tavoite on onnistunut hyvin, sillä molemmilla alueilla elelee n. 40–50 yksilön kokoinen metsäpeurakanta. Sen onnistumista vahvistaa mm. Pirkanmaalla Seitsemisessä viime keväänä syntynyt ensimmäinen villi vasa. Totutustarhasta vapautettiin ensimmäisen kerran metsäpeuroja syksyllä 2019. Kaikkiaan vapauteen on nyt päässyt 81 yksilöä.

Asiakaspalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
030 62150
info@ahtarizoo.fi

Myyntipalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
Arkisin klo 9-16
030 621 5444
sales@ahtarizoo.fi

Seuraa meitä